Skip to content

Rune Massing

Ajax fan Poker fan
Increase font size Decrease font size Default font size
Ik speel met Yonex Armortec 700 Yonex
District 798 PDF Afdrukken E-mailadres
donderdag, 02 juni 2011 15:53

Vandaag mocht mijn moeder kiezen wat we gingen doen.

Morgen is het weer mijn beurt. Sinds mijn moeder haar reis naar Peking had gepland, moest er minstens één dag vrijgemaakt worden voor een bezoek aan district 798 van Beijing, oftewel het uitgebreide centrum voor moderne kunst in China. Mijn moeder verdiept zich al ruim veertig jaar in kunst, dus deze dag zou het  absolute hoogtepunt van haar reis worden.

We namen zoals gewoonlijk de metro en stapten ergens in de stad over op buslijn 401. Natuurlijk had ik de bestemming en de straat weer in het Chinees op laten schrijven en dit kwam overeen met de één na laatste halte. Ik zag een passagier in de bus al stiekem op mijn briefje meekijken en vroeg in verassend goed Engels waar wij naartoe wilden. Binnen no time bemoeide de helft van de bus zich ermee, terwijl mijn briefje van hand tot hand werd doorgegeven. We moesten er veel eerder uit dan ik had verwacht, maar we konden met iemand anders meelopen . “It’s the same but not the same”, antwoordde de jongen vriendelijk op mijn vraag over die één na laatste bushalte.

District 798 is gehuisvest in de voormalige, niet meer gebruikte, communistische werkplaatsen en fabriekshallen van Peking. In dit enorme complex van vervallen, maar aantrekkelijk gemaakte gebouwen,  tonen honderden kunstenaars hun werk. In China, waar de vrijheid van meningsuiting zwaar onder druk staat, had ik zo’n grote concentratie van vrijdenkers niet verwacht. Ik ben zelf geen uitgesproken kunstliefhebber, maar de werken waar de onderdrukking door het regime duidelijk in verwerkt was, vond ik erg indrukwekkend.

Mijn moeder was in ieder geval niet te stoppen, rende van hot naar her, terwijl ik af en toe even moest zitten. Naarmate de dag vorderde kreeg ik steeds meer vermoeide poten. Peking was verschrikkelijk heet vandaag. We hebben er ruim zes  uur over gedaan om alles te bekijken. Hier en daar zullen we wel een galerijtje gemist hebben, ergens verscholen in de steegjes, maar mijn moeder zat voldaan en gelukkig weer in de bus terug.

Commentaar
Alleen geregistreerde gebruikers mogen commentaar plaatsen!

3.26 Copyright (C) 2008 Compojoom.com / Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved."

Laatst aangepast op donderdag, 02 juni 2011 16:05